Fråga 2017/18:1501 Ett nationellt exitprogram för kriminella

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Gängvåldet har eskalerat i Sverige. Polisen bedömer att det just nu finns 5 000 kriminella individer som ingår i 200 kriminella gäng. De kriminella gängen har inte sällan en negativ påverkan på våra utsatta områden. Den här situationen måste förändras. Bland annat genom att fler gängmedlemmar lämnar det kriminella livet.

Moderaterna vill därför införa ett nationellt exitprogram för gängkriminella. Ett sådant program bör kombineras med ett mer aktivt uppsökande arbete där polisen tillsammans med andra myndigheter konfronterar enskilda gängmedlemmar och ställer dem inför ett ultimatum. Antingen kan gängmedlemmen ingå i ett nationellt exitprogram med goda möjligheter att börja ett nytt hederligt liv på en annan ort. Eller så fortsätter gängmedlemmen med sin kriminella livsstil men är då medveten om att alla brottsbekämpande myndigheter kommer att samverka för att i slutändan se till att lagföra individen.

Detta arbetssätt har givit goda resultat i andra länder och bör således prövas även i Sverige. Nya samhällsproblem kräver nya lösningar, och ett nationellt exitprogram för gängmedlemmar är ett exempel på en ny lösning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att bygga upp ett nationellt exitprogram för gängmedlemmar?