av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Utredningen om en förändrad skogsvårdslag lämnade nyligen sitt förslag till regeringen. Utredaren föreslår bland annat att miljöorganisationer ska få rätt att överklaga vissa beslut, exempelvis när det gäller avverkningsbeslut i fjällnära skog och i ädellövskog.
Enligt skogsvårdslagen ska produktionsmål och miljömål väga lika tungt avseende skogen. I praktiken hänger de också intimt samman, eftersom privat ägande av skog är grundfundamentet för att säkerställa långsiktigt ansvarstagande genom aktiv skogsförvaltning och lönsamt skogsbruk, vilket samtidigt är förutsättningen för värnandet av olika miljövärden.
Tyvärr uppfattar skogsägarna, med rätta, att äganderätten av skogen håller på att urholkas – ofta genom små steg och åtgärder som var för sig inte alltid uppfattas som särskilt dramatiska men som sammantaget innebär kraftiga inskränkningar. Äganderätten befinner sig på ett sluttande plan som lutar allt kraftigare.
Problemen med artskyddsförordningen och tillämpningen av nyckelbiotopsbegreppet är två tydliga och ständigt aktuella exempel.
Utredarens förslag är ytterligare ett exempel i samma riktning. Hela utgångspunkten – att man ska kunna överklaga pågående markanvändning – är djupt problematisk.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undvika att äganderätten ytterligare urholkas exempelvis genom de förslag som utredaren har presenterat?