Fråga 2017/18:1499 Åtgärder för barn och unga som rekryterats till kriminella gäng

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Problemen i våra utsatta områden har gjort att det finns grovt kriminella individer under 18 år. De här individerna har ofta helt andra problem än de som socialtjänsten vanligen hanterar. I dag räcker inte socialtjänstens insatser till för barn som rekryterats av kriminella gäng och som ställer sig helt utanför samhällets spelregler.

Att låta det bli statens och Kriminalvårdens – snarare än kommunernas – ansvar att sätta in återfallsförebyggande åtgärder för barn under 18 år som begår grova brott i gängmiljöer bör därför övervägas. En ny verklighetsbild kräver nya verktyg.

Kriminalvården har mer erfarenhet och bättre resurser att hantera tungt kriminella individer. Därför har Moderaterna föreslagit att myndigheten också ska ta över ansvaret för barn som redan har rekryterats av de kriminella gängen.

Ytterst syftar förslaget till att skapa bättre möjligheter att få verkningsfulla återfallsförebyggande åtgärder på plats. Denna kompetens finns redan inom Kriminalvården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson: 

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att låta Kriminalvården ta över ansvaret för barn som redan har rekryterats av de kriminella gängen?