Fråga 2017/18:149 Tillgången till ett fungerande växtskydd och livsmedelsstrategin

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I den svenska livsmedelsstrategin, vilken bygger på en överenskommelse mellan sju av riksdagens partier, slås det fast att svensk livsmedelsproduktion ska öka framöver. En av de frågor som lyfts fram som en avgörande faktor i strategin är tillgången till ett fungerande växtskydd.

Glyfosat är det vanligaste verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige och används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark. Frågan huruvida glyfosat ska vara tillåtet att använda framöver eller ej debatteras för närvarande inom EU. Från svensk sida har vi hittills varit måna om att luta oss mot vetenskapliga slutsatser i den här typen av frågor.

Både EU:s kemikaliemyndighet (Echa) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har slagit fast att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att klassa glyfosat som cancerframkallande.

I dagarna har fyra EU-parlamentariker tillhörande Miljöpartiet, ett av de svenska regeringspartierna, i en debattartikel krävt att glyfosat ska förbjudas. Denna position har backats upp av företrädare för Miljöpartiet i riksdagen.

Eftersom tillgången till fungerande växtskyddsmedel är avgörande för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion framöver är det angeläget att regeringen klargör sin position i frågan.

Det vore därför angeläget att få ta del av statsrådets bedömning av hur ett eventuellt förbud mot glyfosat skulle påverka det svenska jordbruket och våra förutsättningar att nå målen i livsmedelsstrategin.

Jag vill därför fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att målen i livsmedelsstrategin ska kunna nås även om glyfosat förbjuds??