Fråga 2017/18:1479 Nolltolerans mot stölder

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

På många ställen runt om i Sverige utgör stölder i butiker ett stort problem. En sådan plats är Charlottenbergs shoppingcenter i Eda kommun som ligger nära riksgränsen mot Norge. Shoppingcentret har utsatts för omfattande stölder, och gärningsmännen har i flera fall kunnat knytas till utländska stöldligor. I vissa fall har dessa gärningsmän dock valt att begå återupprepade stölder för små belopp eftersom dessa inte alltid lagförs.

Åklagarmyndigheten tillämpar en praxis som innebär att det som stjäls till ett värde under 60 kronor inte lagförs. I praktiken är det alltså nästan riskfritt för någon att gå in i en butik och stjäla varor till ett lägre värde än så.

Åklagarmyndighetens praxis skickar fel signaler från staten till näringsidkare runt om i landet. Det är inte rimligt att stölder inte lagförs oavsett vad det är som stjäls och värdet på stöldgodset. Rättssystemet måste värna näringsfriheten och skydda näringslivet i de utsatta områdena.

Därför bör det råda nolltolerans mot alla former av stölder oavsett belopp. Vi kan inte tillåta att kriminalitet och otrygghet blir en konkurrensnackdel för handlare i brottsbelastade områden. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att nolltolerans ska råda för alla stölder oavsett belopp?