Fråga 2017/18:147 Regeringens position angående glyfosat

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Glyfosat är det vanligaste verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige och används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark. Frågan huruvida glyfosat ska vara tillåtet att använda framöver eller ej debatteras för närvarande inom EU. Från svensk sida har vi hittills varit måna om att luta oss mot vetenskapliga slutsatser i den här typen av frågor.

EU:s kemikaliemyndighet (Echa) har i ett utlåtande slagit fast att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att klassa glyfosat som misstänkt cancerframkallande. Även FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har i olika rapporter dragit slutsatsen att glyfosat inte är cancerframkallande.

EU-kommissionen har utifrån detta föreslagit att tillståndet att använda glyfosat ska förlängas med tio år.

Regeringen har tidigare i oktober meddelat att den ställer sig bakom den bedömning som Echa och Efsa har gjort, men den har inte velat ge ett tydligt besked om huruvida den kommer att ställa sig bakom förslaget om en förlängning i tio år.

I dagarna har fyra EU-parlamentariker tillhörande Miljöpartiet, ett av de svenska regeringspartierna, i en debattartikel krävt att glyfosat ska förbjudas. Denna position har backats upp av företrädare för Miljöpartiet i riksdagen.

Eftersom tillgången till fungerande växtskyddsmedel är avgörande för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion framöver är det angeläget att regeringen klargör sin position i frågan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilken är den svenska regeringens position när det gäller en förlängning av tillståndet för glyfosat?