Fråga 2017/18:1449 Polisiär underbemanning i mindre kommuner

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I många mindre kommuner i Sverige råder en kraftig underbemanning vad gäller lokala polisresurser. Ett tydligt exempel på detta är läget i Surahammar. Vid ett studiebesök nyligen framkom tydligt att i princip hela den aviserade satsning som utlovats i över ett års tid inte genomförts. Dessutom saknas de resurser som i dag ska finnas som grund för hela den lokala verksamheten, vilket beror dels på föräldraledighet, dels på att poliser kommenderas till andra orter i länet.

Självklart måste poliser kunna vara föräldralediga men då måste det finnas en plan för hur man hanterar vakanser. Att den grundläggande polisnärvaron också kommenderas till annan ort i flera månader är inte hållbart. Till slut återstår en avlövad lokal polisorganisation som bara finns på papper.

Liberalerna anser att detta dels undergräver allmänhetens förtroende för rättssamhället, dels förtroendet från de lokala politikerna som inte längre känner att medborgarlöftet är ett verktyg som kan vara en minimigaranti för en viss polisiär verksamhet.

Den viktigaste åtgärden förblir att stoppa polisavhoppen och att med bland annat högre polislöner och bättre villkor locka tillbaka poliser som slutar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att agera för att säkerställa att polisen har en acceptabel nivå på grundbemanningen även i mindre kommuner?