Fråga 2017/18:1434 Ökade resurser till Tullverket

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När regeringen beslutade att den före detta generaldirektören Göran Ekström ska vikariera som generaltulldirektör och chef för Tullverket sa finansministern Magdalena Andersson i en kommentar:

”Sveriges gränser ska vara säkra. Därför har vi gjort det största tillskottet till Tullverket på över ett decennium. Jag är mycket glad för att Göran har tackat ja till detta uppdrag. Tullverket är en stor myndighet med viktig verksamhet.”

Regeringens satsning på Tullverket är välkommen, men frågan är om den räcker. Problematiken ligger i att tullen under lång tid har varit underfinansierad och att de tillskott som regeringen tillför enbart för tillbaka anslaget till samma nivå som 2013. Utöver den brottsbekämpande verksamheten kommer även Storbritanniens nalkande utträde ur unionen samt digitaliseringen av myndigheten att kräva en hel del resurser. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Anser ministern att det extra tillskottet till Tullverket räcker, eller avser ministern att tillföra ytterligare resurser för att få till en reell ökning av antalet anställda?