Fråga 2017/18:140 En nationell organisation för ambulanshelikoptrar

av Barbro Westerholm (L)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Helikoptertransporter av patienter med svåra skador och allvarliga sjukdomstillstånd har visat sig förkorta transporttiden till sjukvården jämfört med marktransporter, vilket ökar chanserna till överlevnad för dessa patienter. Många har därför insett fördelarna med ett nationellt system för ambulanshelikoptrar. Ett sextiotal utredningar har gjorts i denna fråga men ingen har genomförts.

Nu aktualiseras åter behovet av en nationell ambulanshelikopterorganisation genom det förslag om nationell högspecialiserad vård som inom kort kommer på riksdagens bord för beslut. Förslaget bygger på utredningsbetänkandet Träning ger färdighet – Koncentrera vården för patientens bästa (SOU 2015:98). Utredningen visade att omkring 500 liv varje år skulle kunna räddas om sjukvården av framför allt planerade åtgärder kunde koncentreras till färre ställen. Det i sin tur kan innebära att akut sjuka patienter måste transporteras längre för att få bästa möjliga vård. 

Vissa landsting har arbetat för att få en nationell lösning för ambulanshelikopterorganisationen men det har inte varit möjligt att få med sig alla. Det kommunala självstyret har lagt hinder i vägen.

Ett betydande antal utredningar har således pekat på behovet av ett nationellt system för ambulanshelikoptrar och nu kommer det behovet att öka ytterligare genom utvecklingen mot en nationell högspecialiserad vård.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta när det gäller behovet av ett nationellt system för ambulanshelikoptrar?