Fråga 2017/18:1393 Sverige som life science-nation

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Klinisk forskning och läkemedelsprövningar är avgörande för Sveriges utveckling som forskningsland och för att vi ska kunna erbjuda patienter bästa möjliga vård.

I dagarna har läkare larmat om att svenska universitetssjukhus stoppar patienter från att ingå i studier om läkemedel då det kan bli för dyrt på sikt. Det är oroande ur flera perspektiv. Detta sker samtidigt som Sverige tappar på life science-området. Till exempel vittnar en läkare om att Sverige – som enda land i Europa – har tvingats tacka nej till deltagande i en studie om cystisk fibros. Detta skedde trots att studien, av allt att döma, verkade kunna leda till ett lovande och mer effektivt läkemedel än det som används i dag.

Det är oerhört allvarligt att patienter i Sverige inte får möjlighet att ta del av nya och välutvecklade behandlingar. I takt med att man tackar nej springer andra länder om Sverige och erbjuder effektivare läkemedelsbehandling.

Jag har tidigare lyft upp frågan om vikten av kliniska läkemedelsprövningar. Vetenskapsrådet har i en rapport visat att det är mycket ovanligt att svenska patienter får möjlighet att delta i en klinisk läkemedelsprövning.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll: 

 

Avser ministern och regeringen att vidta några konkreta åtgärder för att möjliggöra för patienter att ingå i studier, något som skulle bryta den negativa trenden med en liten andel patienter i kliniska läkemedelsprövningar?