Fråga 2017/18:139 Sveriges roll i södra Kurdistan

av Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vänsterpartiet står upp för kurdernas rättigheter i hela Kurdistan. Det har vi visat genom vår mångåriga kamp för kurdernas rättigheter och frihet från förtryck i Turkiet, genom vårt stöd till HDP:s ledamöter som fängslas av en alltmer auktoritär Erdoğan, genom vårt engagemang för återuppbyggnaden av det krigsdrabbade Rojava och genom vårt stöd till kurdernas kamp att få sina rättigheter respekterade i Iran. När Sveriges riksdag 2012 erkände Saddam Husseins Anfalkampanj som folkmord på kurder var det efter att Vänsterpartiet länge drivit kravet tillsammans med kurdiska människorättsorganisationer.

Den 25 september röstade en överväldigande majoritet, 92 procent, för ett självständigt södra Kurdistan. Valdeltagandet var högt, även om det fanns visst motstånd mot omröstningen i regionen. Inför och efter folkomröstningen har hot och påtryckningar kommit från såväl centralregeringen i Bagdad som grannländerna Iran och Turkiet – länder med en lång historia av förtryck mot sin kurdiska befolkning. Vi ser nu hur den irakiska centralregeringen flyttar fram sina positioner, och armén intog nyligen Kirkuk som kurdiska styrkor tidigare befriat från Daish.

De senaste åren har de politiska konflikterna ökat i södra Kurdistan. Vänsterpartiet är starkt oroat över rapporterna om övergrepp mot kvinnor, journalister, hbtq-personer, minoriteter och oppositionella och över korruptionen och den politiska instabiliteten.

Omvärlden har stöttat de kurdiska styrkorna när de bekämpat Daish, men kurderna förtjänar mer än så. Världssamfundet har en central roll i att säkerställa en fredlig utveckling genom dialog mellan Erbil och Bagdad, samt att en eventuell självständighet för södra Kurdistan hanteras inom folkrättens ramar och med respekt för de grupper som kommer att utgöra minoriteter i en ny statsbildning. Sverige har, mycket tack vare de många svenskar som har rötter i regionen, starka band till både Irak och södra Kurdistan och en viktig roll att spela. Margot Wallström har uttryckt förhoppningar om att situationen ska lugna ned sig. En minister bör kunna ha högre ambitioner än så.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta initiativ för att Sverige ska verka för en fredlig och demokratisk hantering av konflikten mellan Irak och södra Kurdistan?