Fråga 2017/18:1389 Radikalisering på svenska fängelser

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt uppgifter från Kriminalvården till SVT Nyheter befinner sig ett åttiotal intagna i svenska fängelser i riskzonen för våldsbejakande radikalisering. Det handlar både om personer som redan är radikaliserade våldsbejakande extremister och om personer som ligger i farozonen för att bli radikaliserade. Enligt Kriminalvården kan problemet komma att växa, bland annat på grund av fler återvändande från terrorgruppen IS.

Antalet personer med våldsbejakande extremistiska uppfattningar kommer enligt Kriminalvården att öka, men man bedömer inte att fler kommer att radikaliseras på fängelset. Ökningen kommer enligt Kriminalvården främst att bestå av intagna som redan är radikaliserade när de kommer till fängelset.

Sommaren 2017 uppgav Säpo att antalet våldsbejakande islamistiska extremister i hela Sverige var drygt 2 000. Detta är en markant ökning från år 2010 då Säpo uppgav att antalet var cirka 200. Enligt Säkerhetspolisen är fängelserna en attraktiv plats att rekrytera på. Det är därför välkommet att Kriminalvården nu utbildar sin personal i att förebygga radikalisering.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka radikalisering på svenska fängelser och i svenska häkten?