Fråga 2017/18:1387 Kompetensförsörjning inom cancervården

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Nyligen gav regeringen besked om en ny långsiktig inriktning för det nationella arbetet med cancervården. Regeringen menar att cancervården är en prioriterad fråga. Det är bra. För det ska vara en prioriterad fråga. I beskedet lyfter regeringen kompetensförsörjning som ett område. Man nämner att hälso- och sjukvårdens viktigaste resurs är medarbetarna och att det ska vara attraktivt både att utbilda sig och att jobba inom vården.

Cancerfonden anser att regeringen är för vag om personalförsörjningen. De menar att regeringen pratar mer i breda penseldrag om vilka satsningar som har gjorts och vikten av vidareutbildning och att det därför mest blir ett konstaterande av det vi redan vet.

Verkligheten i dag är att vården skriker efter personal. Och detta sker samtidigt som över 100 000 människor står i vårdköer. Vårdköerna för att få ens operation eller behandling inom specialistvården har fördubblats på bara tre år.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att konkret göra för att långsiktigt säkerställa kompetensförsörjningen inom cancervården?