Fråga 2017/18:1386 Infriande av löften om att korta väntetider i cancervården

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Cancer är den vanligaste allvarliga sjukdomen i Sverige. Var tionde minut får en människa i Sverige ett besked om att man har cancer. Över en halv miljon svenskar är just nu drabbade av cancer. Och om 25 år kommer över 100 000 svenskar varje år att drabbas. Detta är vår tids vanligaste folksjukdom.

Nyligen gav regeringen besked om en ny långsiktig inriktning för det nationella arbetet med cancervården. Regeringen menar att cancervården är en prioriterad fråga och slår fast ett tydligt mål om att få bort alla onödiga väntetider från cancervården.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna lovade redan inför förra riksdagsvalet att korta vårdköerna i allmänhet och väntetiderna till cancervården i synnerhet. ”Löfte till alla cancerpatienter – behandling inom fyra veckor” lät det då. ”Få bort alla onödiga väntetider från cancervården” låter det nu. Men vi har facit. Gällande exempelvis livmoderhalscancer får endast en av tio patienter operation inom den maximala tidsgräns som Socialstyrelsen satt upp. Flertalet män som drabbats av prostatacancer får även de vänta alldeles för länge. Regionala cancercentrum i samverkans (RCC) mål ligger på 61 dagar, men enligt deras siffror kan de som väntar längst gå i upp till 200 dagar från det att de fått besked om cancer till det att de får ett kirurgiskt ingrepp.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att infria det nya löftet om att få bort alla onödiga väntetider i cancervården, då regeringen inte kunnat infria sitt tidigare löfte om att korta väntetiderna för cancerpatienter?