Fråga 2017/18:1379 Högskolans "nya" kvalitetssäkringssystem

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Kvaliteten i högre utbildning är av avgörande betydelse för såväl bildning som svensk konkurrenskraft, men självklart också för den enskilde studenten som investerar tid och pengar för att plugga. Det är därför av avgörande vikt att Sverige har ett kvalitetssäkringssystem på plats för att säkerställa att utbildningarna motsvarar förväntad vetenskaplig nivå. Det är inte minst viktigt sedan resultatet av det tidigare systemet visat att 27 procent av utbildningarna inte uppfyllde det kravet.

För att motsvara det internationella kvalitetssäkringsorganet ENQA:s krav beslutade riksdagen i mars 2016 att ett nytt kvalitetssäkringssystem skulle vara ”genomfört under andra halvåret 2016”. Att notera särskilt är att tidpunkten för införandet grundade sig på regeringens bedömning.

Då det nya systemet beslutades riktade riksdagen en uppmaning till regeringen om att Universitetskanslersämbetet (UKÄ) skulle sammanställa årliga rapporter om hur väl systemet fungerar och till vilken grad det har bidragit till att utveckla kvaliteten på lärosätena, samt att systemet skulle utvärderas tre år efter införandet. Det var klokt. Problemet är bara att eftersom det ”nya” kvalitetssäkringssystemet ännu inte har använts i skarpt läge, utan än så länge bara körts på försök, har det därmed inte gjorts några uppföljningar. Det innebär också att UKÄ:s senaste granskningsomgång av högskoleutbildningars kvalitet de facto skedde 2014.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Varför har det dröjt så länge för att få det ”nya” kvalitetssäkringssystemet på plats, och vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att se till att det nya systemet faktiskt skulle kunna ha implementerats i enlighet med riksdagens beslut?