Fråga 2017/18:1371 Flyktingspionage i Sverige

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det är vida känt att det förekommer flyktingspionage gentemot människor som sökt sig till Sverige, men även gentemot människor som har levt halva eller kanske till och med hela sitt liv i Sverige.

För lite över en månad sedan åtalades en 49-årig man från Kina för misstänkt spioneri på tibetaner. Med hjälp av falska identiteter anklagas mannen för att ha skaffat information på uppdrag av den kinesiska kommunistregimen. Något liknande skedde även i början av året samt i höstas. Den anklagade mannen från i höstas släpptes snabbt på fri fot, för att sedan på nytt anklagas för att ha fortsatt med sin verksamhet att genom spionage mot tibetaner säkra det kinesiska maktmonopolet.

Migrationsverket har varnat för att tolkar används för flyktingspionage. Säpo har tidigare bekräftat att det sker omfattande rekrytering av utländska spioner, och för bara ett par veckor sedan avslöjade SVT att Arbetsförmedlingens verktyg Jobbskills kunde användas för flyktingspionage, varför man tillfälligt stoppade webbtjänsten.

Torsdagen den 24 maj behandlade riksdagen skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU19 Ökat skydd för hotade och förföljda personer samt några åtgärder för att öka kvaliteten i folkbokföringen. I SkU19 behandlades bland annat motion 2017/18:2469 Ökat skydd av känsliga personuppgifter. I motionen lyfter undertecknad fram några av offentlighetsprincipens nackdelar – i detta fall rörande offentliga folkbokföringsuppgifter, vilket främst drabbar människor som en gång flytt från en auktoritär regim. Trots vetskapen om de problem som finns rörande flyktingspionage röstades motionen, som enbart fick stöd av Sverigedemokraterna, ned i riksdagen.

Oavsett om det spionage jag beskrivit handlar om kinesiska, ryska, turkiska, iranska eller etiopiska agenter måste verksamheten stoppas och delaktiga ställs inför rätta.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra framöver för att försvåra åtkomsten av känsliga personuppgifter, och på vilket sätt avser ministern att verka för att spionerna och deras medarbetare ska ställas inför rätta?