Fråga 2017/18:1367 Situationen i diktaturen Venezuela

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I söndags hölls återigen ”val” i Venezuela, där vi kunde se det venezuelanska folket bli bestulna ytterligare en gång på sin rättighet att rösta i fria och demokratiska val. Situationen i landet har de senaste decennierna försämrats kontinuerligt, och det demokratiska underskottet och brotten mot de mänskliga rättigheterna har ökat lavinartat till att landet har blivit den diktatur det är i dag.

Den odemokratiske presidenten Nicolás Maduros har fortsatt sin framlidne företrädare Hugo Chávez socialistiska revolution, vilket har fört landet till denna situation. Vi ser dagligen rapporter om hur människor svälter på grund av matbrist, hur människor dör på sjukhus till flöjd av brist på såväl mediciner som mat och elektricitet, nationaliseringar av privata företag som för tankarna till svunna tider och ett avskaffande av medborgerliga fri- och rättigheter.

Den venezuelanska politiska oppositionen, som med stor majoritet vann valet till parlamentet 2015, hotas, förtrycks och förhindras att agera, och makten har lyfts från parlamentet till presidenten – helt i strid med landets konstitution. På motsvarande sätt har situationen för journalister, civilsamhället och andra frihetsförsvarare försämrats. Av säkerhetsskäl har många av dem dessutom nu behövt lämna landet.

Vi ser en mycket desperat och alltmer aggressiv regim som utgör ett direkt hot mot Venezuelas befolkning och mot freden och säkerheten i landet. Situationen riskerar också att negativt påverka stabiliteten och säkerheten i regionen.

Jag har försökt att hitta uttalanden från Sveriges regering och utrikesministern i frågan, men har inte kunnat finna något uttalande, mer än att frågan ska diskuteras på EU:s utrikesministermöte den 28 maj. Inte heller har jag ännu kunnat hitta någon tydlig reaktion från EU, med undantag av vissa enskilda EU-parlamentariker eller partier.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Avser ministern att från svensk sida uttala kritik mot diktaturen Venezuela och dess regim och att inom ramen för EU arbeta för ett starkt, tydligt och konkret uttalande mot den venezuelanska regimen och situationen i landet från EU:s sida?