Fråga 2017/18:1355 Korruption på svenska ambassader

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Riksrevisionen har gjort ett gediget arbete med att granska skyddet mot korruption och oegentligheter på de svenska ambassaderna, som i dag ofta har långa kötider. Dessvärre blev resultatet inte vad vi hoppats på, då man genast fann flera brister. Granskningen skedde som följd av SVT:s och Ekots granskningar av hanteringen kring visumansökningar på svenska ambassader och konsulat.

Som exempel på historier som dykt upp kan nämnas att en familj erbjöds att betala sig före i kön till en intervju om familjeåterförening, en tjänsteman gav visum till en grupp afghanska medborgare på helt felaktiga grunder och en ambassad upptäckte att hundratals visum plötsligt hade försvunnit, vilket föranledde misstankar om att de stulits för att sedan säljas till högstbjudande. I minst ett fall har den ansvariga ambassadören mörkat korruptionen genom att sekretessmarkera delar av myndighetens mejl.

En enkel sammanfattning av detta problem kan summeras med att skyddet mot korruption och andra oegentligheter på svenska ambassader och konsulat är svagt, och Riksrevisionen menar att UD:s genomförda åtgärder i flera centrala delar anses vara allt för svaga. Riksrevisionen menar att rutinerna för utredning av anmälningar ska ses över eftersom den inte säkerställer att utredningar genomförs på ett oberoende, kompetent och rättssäkert sätt. För att stärka arbetet mot korruption och finna eventuella oegentligheter föreslås därför skärpningar av rutiner och inspektioner.

Att visum som stulits eller har gått till fel personer är fullkomligt oacceptabelt. Likaså är det skrämmande hur statens tjänstemän visar att inte heller vårt land är befriat från korruption då det uppenbarligen förekommer erbjudanden om att gå före i kön om man betalar pengar.

I dag hanteras ansökningar om visum och uppehålls- och arbetstillstånd på ett sextiotal svenska ambassader och konsulat. Dessa hanterar årligen runt 200 000 viseringsärenden och 70 000 ärenden om uppehållstillstånd, vilket är en ökning. Ökningen av antalet anknytningsärenden förväntas också fortsätta, varför frågan är mycket akut.

Utrikesminister Margot Wallström önskas därför svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stärka arbetet mot korruption, förbättra möjligheten att finna oegentligheter samt se till att förbrytarna också straffas?