Fråga 2017/18:1340 Indexering av drivmedelsskatten

av Betty Malmberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Höga bränslepriser i allmänhet och priset på bensin och diesel i synnerhet är ett hårt slag mot boende på landsbygd. Landsbygden saknar i hög grad kollektivtrafik och är därför beroende av bilen och energieffektiva drivmedel. Sedan bensinpriset nyligen nådde nivåer runt 16,16 kronor per liter är upprördheten bland boende på landsbygden stor. Det finns förvisso omvärldsfaktorer som påverkar priset, såsom världsmarknadspriset på olja och kronans låga värde. Detta är faktorer som är svåra att rå på, men en faktor som vi kan påverka är skatten som sedan 2017 har ökat med 54 öre per liter bensin och som för närvarande uppgår till nästan 10 kronor per liter.

Många bilägare upprörs också över den dolda skattehöjning som regeringen har infört eftersom många helt enkelt inte har känt till den indexering av skatten som regeringen införde 2017. Med hänvisning till dagens situation är det också tydligt att en indexering av bränsleskatten tidvis kan få orimligt stora effekter för dem som berörs. Indexeringen är också odemokratisk på så vis att regeringen på detta vis undanhåller riksdagen möjlighet att påverka beslutet.

Med hänvisning till detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att boende på landsbygd inte ska drabbas så hårt av de höga drivmedelsskatterna, och är ministern beredd att slopa indexeringen av bensin- och dieselskatten?