Fråga 2017/18:1329 Dödligt våld med skjutvapen bland unga män

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En ny studie visar att dödsskjutningar bland unga män är mer än dubbelt så vanligt i Sverige som i andra jämförbara länder. Ett av studiens mest anmärkningsvärda exempel är att fenomenet är mer än tio gånger så vanligt i Sverige som i Tyskland. Detta trots att våra samhällen är relativt lika i övrigt.

Studien är bara en i raden som visar att det grova våldet i Sverige har trappats upp. Exempelvis sticker de kriminellas användande av handgranater ut i en internationell kontext. Den allt grövre våldsbrottslighet skördar inte bara dödsoffer utan sprider även otrygghet i hela samhället, främst i våra 61 utsatta områden.

Utvecklingen visar att Sverige behöver ha en ny kriminalpolitisk inriktning. Gängbrottsligheten måste brytas, och dödskjutningarna bland unga män måste stävjas omgående. Detta kräver fler poliser, skärpta straff och bättre verktyg för våra rättsvårdande myndigheter. Den nya lagen om skärpta straff för grovt vapenbrott är ett steg på vägen, men betydligt mer behöver göras om Sverige inte ska fortsätta att sticka ut som ett land där många unga män skjuter varandra till döds i gängkonflikter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit under mandatperioden för att motverka dödsskjutningarna bland unga män och gör ministern bedömningen att åtgärderna varit tillräckliga?