Fråga 2017/18:1321 De allmänna förvaltningsdomstolarna

av Lotta Finstorp (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en ny Demoskopundersökning som stiftelsen Rättvis skatteprocess har låtit göra framkommer att svenska advokater har ett mycket lågt förtroende för svenska förvaltningsdomstolar. 61 procent av de advokater som processar i skattemål anser att förvaltningsdomstolarna är partiska. Motsvarande siffra för övriga domstolar är 7 procent.

Det här är en allvarlig läsning då förvaltningsdomstolarna är tänkta att avgöra tvister mellan det allmänna och den enskilde. Det är också en grundläggande princip i en rättsstat och ett demokratiskt samhälle att vi har en hög tillit till våra domstolar.

De advokater som processar i skattemål riktar även hård kritik mot hur domarna motiveras. 69 procent anser att det oftast inte går att utläsa i domarna hur domstolen resonerat när den dömt. Motsvarande siffra för advokater som processar i andra domstolar är 17 procent.

Skatteadvokaterna är också mycket kritiska till förvaltningsdomstolarnas förmåga att hantera bevis. 84 procent anser att bevisprövningarna i förvaltningsdomstol för det mesta inte får ett rimligt utfall. Motsvarande siffra för de som processar i andra domstolar är 15 procent. Endast 5 procent av de intervjuade godkänner förvaltningsdomstolarnas förmåga att värdera bevis.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att undersöka huruvida dessa anklagelser stämmer och om så är fallet vidta åtgärder för att öka förtroendet för våra allmänna förvaltningsdomstolar?