Fråga 2017/18:132 Hesa Fredrik i norra Hälsingland

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en tid som blir alltmer orolig är det viktigt att samhällets grundläggande säkerhet värnas för alla i Sverige.

Det finns 856 skyddsrum i Hälsingland, som kan husera drygt 85 000 personer. I Ovanåker finns dock bara sex stycken – och inte ett enda har byggts i Nordanstig.

Funktionen Hesa Fredrik – viktigt meddelande till allmänheten (VMA) – spelar en stor roll tillsammans med lokala medier för att sprida information om viktiga och allvarliga händelser.

Det är självfallet då ett stort problem om inte funktionen når alla invånare i Sverige. Hudiksvalls Tidning har uppmärksammat att i Nordanstigs kommun finns inte ens VMA-funktionen tillgänglig för någon av kommunens invånare.

Det här har påtalats för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i flera år av kommunledningen, men det har inte lett till någon åtgärd av MSB.

En företrädare för MSB uttalar sig i Hudiksvalls Tidning och säger uttryckligen att myndigheten prioriterar vilka som ska ha tillgång till såväl skyddsrum som viktig samhällsinformation, och det kan inte vara acceptabelt ur regeringens synpunkt att hela kommuner i Sverige står helt utanför samhällets yttersta skyddsnät vid en allvarlig händelse.

Jag vill därför fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder så att det finns skyddsrum och VMA-funktioner i alla Sveriges kommuner?