Fråga 2017/18:130 Väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Ny information visar att bara 1 av 20 landsting plus Gotland klarar av att ge barn och unga med psykisk ohälsa det första stödet i psykiatrin inom den tid som utlovats i vårdgarantin. 

Fram till år 2014 erhöll landsting som klarade av att leva upp till den förstärkta vårdgarantin ett statsbidrag som var prestationsbaserat. År 2014 var det 16 landsting som klarade av att leva upp till den förstärkta vårdgarantin, den som innebar att det inom 30 dagar skulle ges en första bedömning av barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) till barn och unga som lider av psykisk ohälsa. 

Lokala exempel pekar i samma riktning. Barn- och ungdomspsykiatrin i regionen Uppsala är ett tydligt exempel på att utvecklingen snabbt går åt fel håll. Under åren 2013 och 2014 fick, i stort sett varje månad, över 90 procent av barn och unga i behov av första bedömning inom BUP detta. Nu är det inte ens i genomsnitt vart femte barn eller var femte ungdom. Denna utveckling är helt oacceptabel. 

Moderaterna satsar på en utvecklad, tredubblad kömiljard, 3 miljarder kronor per år, för att skyndsamt i ett första steg halvera köerna inom hälso- och sjukvården samt psykiatrin. Det är därtill viktigt att understryka betydelsen av att kunna förebygga psykisk ohälsa för barn och unga genom utvecklat samarbete mellan psykiatrin, skolhälsovården och socialtjänsten. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör socialministern av att utvecklingen av väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin nu försämras snabbt, och vilka konkreta nya åtgärder avser socialministern att vidta för att vända denna utveckling?