Fråga 2017/18:1282 Konkurrenssituationen för den svenska bärbranschen

av Eva Lohman (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

En företagare beskriver att det som regeringen nu avser att genomföra medför stora negativa konsekvenser för dennes företag med ca 20 anställda, liksom för hela bärindustrin i Sverige, en bransch som sysselsätter tusentals personer årligen.

För det första gäller det den skattepromemoria som innebär att tillfällig utländsk arbetskraft ska beskattas i Sverige och inte i hemlandet. Dessutom gäller det förslaget om förändringar kring arbetskraftsinvandring, vilket skulle påverka branschens förutsättningar kraftigt, eftersom det är viktigt med tillgång till lågutbildad arbetskraft – oftast från utlandet då det är svårt att locka arbetskraft inom landet.

Detta skapar enligt branschen en osund konkurrens i förhållande till våra grannländer, där bärplockning sker skattefritt. Den förändring som nu genomförs gör att svenska bär i internationella sammanhang blir avsevärt dyrare vilket försämrar den svenska bärbranschens konkurrensförmåga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:


Hur avser statsrådet att agera för att regeringens förslag inte ska påverka den svenska bärbranschen negativt gentemot utländska konkurrenter?