Fråga 2017/18:1279 Osund konkurrens

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

De hälsocentraler som drivs av Region Gävleborg gör ett nytt förlustår rapporterar medier i Gävleborg. Sedan hälsovalet infördes har regionens vårdcentraler missat det ekonomiska målet varje år.

Enligt siffror som helahälsingland.se rapporterar om har Region Gävleborgs egna konkurrensutsatta hälsocentraler gått minus med så mycket som 43 miljoner kronor under 2017. Det är en klar försämring från föregående år – men samtidigt en fortsättning på en negativ trend som sträcker sig sju år tillbaka i tiden.

Redan 2016 var privata aktörer ute och diskuterade den osunda konkurrensen. Återkommande  minusresultat har inte förbättrat situationen i regionen.

Sakfrågan handlar om att marknaden snedvrids om offentliga vårdcentraler tillåts göra minusresultat år efter år, samtidigt som privata aktörer inte kompenseras.

Region Gävleborgs egna konkurrensutsatta hälsocentraler gick alltså 43 miljoner kronor minus under 2017. Faktum är att regionens verksamhet gått med minusresultat de senaste sju åren. Vi har givetvis förståelse för att det krävs en period av omställning när man går från ett vårdmonopol till en konkurrensutsatt situation. Men är det rimligt att det ska få fortgå hur länge som helst?

Frågan om konkurrensneutralitet och om landstingens egna verksamheter får göra minusresultat utan att privata aktörer kompenseras har dock redan prövats rättsligt – där landstinget gick vinnande ur striden.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är följande:

 

Vad tänker statsrådet och regeringen vidta för åtgärder för att komma till rätta med den osunda konkurrensen?