Fråga 2017/18:1272 Regeringens närvaro under mötet med palestiniernas nationella råd

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det har framkommit uppgifter om att utrikesministerns närmaste medarbetare, kabinettsekreterare Annika Söder, var närvarande under sammanträdet med palestiniernas nationella råd i Ramallah den 30 april. Det var under samma sammanträde som ledaren för den palestinska myndigheten, Mahmoud Abbas, i ett tal påstod att Förintelsen, där omkring sex miljoner judar dödades, var ett resultat av judarnas finansiella aktiviteter och inte antisemitism. Kabinettsekreterare Annika Söder hade även ett bilateralt möte med president Abbas direkt före hans nu ökända tal.

Tyska medier rapporterade om detta redan samma dag, och när internationella medier sedan fortsatte att rapportera om det dagen efter började det även uppmärksammas i svenska medier. Regeringens svar kom dock ännu en dag senare, den 2 april, i form av en tweet från utrikesministern. ”Oacceptabelt” hette det då.

I riksdagen har både utrikesministern och biståndsministern vid upprepade tillfällen anfört att regeringen framför kritik till den palestinska myndigheten och Abbas rörande uppvigling till våld och att de för en konstant dialog om demokrati och mänskliga rättigheter. Som en av de största biståndsgivarna och enda land i EU att erkänna Palestina förväntar vi oss att Sverige, regeringen och utrikesministern gör mer än att twittra 203 tecken.

Som ledare för den palestinska myndigheten har Abbas även ett ansvar för den oroväckande utvecklingen i Palestina. Bland annat begränsas yttrandefriheten alltmer. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta för diskriminering och våld.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur tänker regeringen följa upp den eventuella kritik som framfördes under detta möte, särskilt i ljuset av Abbas antisemitiska anförande direkt efter mötet?