Fråga 2017/18:1270 Neddragning på områdespoliser

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har under de senaste tre åren lyft upp frågan om att antalet poliser i yttre tjänst blivit allt mindre. Vi har också efterfrågat åtgärder för att öka antalet områdespoliser, som i enlighet med riksdagens beslut ska finnas och vars främsta uppdrag är att arbeta brottsförebyggande.

När Statskontoret utvärderade polisen fanns det brister även i deras kartläggning kring områdespoliserna, för när vi frågar polisens regioner om de påstådda områdespoliserna finns säger de nej. Det är en siffra i statistiken men en annan i verkligheten när man fördelar resurser och prioriterar uppdrag. Liberalerna anser att det är mycket allvarligt att vi därmed inte får en korrekt bild i den officiella uppföljningen – och det stämmer att antalet områdespoliser inte alls blivit större utan det handlar om hur man redovisar siffrorna.

Vi menar att det krävs beslut som ser till att vi får ut områdespoliser och att vi återupprättar det brottsförebyggande arbetet. Det är viktigt för kontakten med allmänheten och med skolor men också för att återigen öka synligheten ute i samhället.

I ett inslag nyligen i P4 Kalmar berättade man att det för två år sedan fanns ett tiotal områdespoliser som jobbade med att på olika sätt förebygga brott ute bland ungdomar och övriga delar av samhället. Det är oklart hur många som hade kombinationstjänst som ingripande polis etcetera.

I dag finns bara fyra områdespoliser som ska täcka Öland, Kalmar och upp till Mönsterås.

Med anledning av ovan vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Är det rimligt att fyra områdespoliser ska täcka hela detta geografiska område, och vad tänker regeringen vidta för åtgärder för att statistiken ska bli mer korrekt?