Fråga 2017/18:1268 Sänkt moms för naturguidning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 januari 2018 sänkte regeringen momsen på naturguidningar och ”förevisande av naturområde” från 25 till 6 procent i syfte att uppmuntra naturturism och få fler människor att besöka svensk natur. Företag som bedriver verksamhet inom naturturism skulle med detta få större möjligheter att nyanställa samt bättre lönsamhet i verksamheten.

Men redan nu har det uppstått problem med Skatteverkets tolkning av den nya lagstiftningen. Otydligheten gäller exempelvis de företag som erbjuder sina kunder ett paket med naturguidning och forsränning. Den gående naturguidningen till fots faller inom ramen för den sänkta momsen men den efterföljande forsränningen som i sig också utgör en del av naturupplevelsen och ”förevisande av naturområde” gör det enligt regelverket inte. Andra exempel kan röra företag som erbjuder en naturguidning med hundspann och som inte heller omfattas av den sänkta momsen.

Diskrepansen är märklig och borde korrigeras. För en del naturområden är forsränning och hundspann också den enda möjligheten för naturturister att ha möjlighet att ta del av guidningen. Annars kommer man helt enkelt inte fram.

Otydliga gränsdragningar inom lagstiftning ställer till det när ambitionen alltid måste vara att uppmuntra fler att ta del av svensk natur samt underlätta och göra det mer lönsamt för företagare.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att alla former av naturguidningar ska omfattas av den sänkta momsen?