Fråga 2017/18:1262 Kunskapen om kooperation som associationsform för företagsamma

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Det har identifierarats en allmän okunskap om associationsformen kooperation kopplat till företagsamhet och att detta utgör ett hinder för vidare policyutveckling inom området. Den moderniserade lagen från 2016 och den nya självständiga lagen, som riksdagen ska behandla inom kort, borde vara ett gyllene tillfälle att använda som avstamp för att höja kunskapen om ekonomiska föreningar och kooperativ i samhället. 

En relativt snabb åtgärd kan vara att ta fram en kortfattad information om vad den nya lagen betyder och samtidigt säkerställa att kommunernas näringslivskontor och nyföretagarcentrum förses med kunskap om möjligheterna och fördelarna med att driva företag i form av ekonomisk förening. Om någon bestämmer sig för att starta ett företag men inte har valt vilken associationsform som passar kommer denne att få information med aktiebolagsformen som norm. Sammanslutningen Coompanion ger rådgivning till kooperativ och ekonomiska föreningar och får stöd av Tillväxtverket, men den finns oftast inte med i det lokala näringslivsutvecklingsarbetet. Om kommunala och statliga medel går till företagsrådgivning lokalt bör den åtminstone vara heltäckande och neutral i förhållande till de olika associationsformerna. Det är den inte i dag. 

Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon blir:

 

Är regeringen beredd att vidta de åtgärder, ekonomiska eller övriga, som krävs för att höja den allmänna kunskapen om ekonomiska föreningar och kooperativa företag i samband med att den nya lagen om ekonomiska föreningar antas i riksdagen?