Fråga 2017/18:1257 Kommunernas brottsförebyggande arbete

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen har återkommande sagt att man vill stötta polisens arbete med att förhindra brott. Men också att det brottsförebyggande arbetet måste säkerställas. Tyvärr ser vi att Polismyndigheten inte hinner med detta i den grad de önskar. I flertalet kommuner anställer man lokala trygghetsvakter/ordningsvakter för att agera mot otryggheten.

Ett exempel är Uppsala som anlitat trygghetsvakter men också haft beslut om ett geografiskt område som de kan patrullera i som komplement till och i samverkan med polisen. Nyligen fick kommunen som vill utöka området besked om att de rättsliga villkoren inte uppfylldes och beslutet blev inte bara avslag utan myndigheten passade också på att krympa området för bevakning. Detta har kritiserats av bland andra lokalpolisområdeschefen som de senaste åren bedrivit en aktiv insats med sina kollegor mot de kriminella.

Att Uppsala fick nej på sin begäran underlättar knappast kommunens eller polisens arbete lokalt. Och även om beslutet avslogs är det förvånande att myndigheten samtidigt beslutar att begränsa kommunens och polisens mandat lokalt att agera trots kända problem.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Är ministern, generellt och när det gäller den här typen av insatser, beredd att återkomma med lagstiftning eller instruktion till Polismyndigheten för att underlätta kommunernas brottsförebyggande arbete, exempelvis vid beslut om områden och trygghetsvakter?