Fråga 2017/18:1245 Ekologisk produktion

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Moderaterna tror på svenskt jordbruk, och vi vill att produktionen i Sverige ska öka. En ökad jordbruksproduktion i Sverige bidrar inte bara till fler svenska jobb och ökad ekonomisk tillväxt här utan vore också för bra utifrån ett globalt miljö- och klimatperspektiv. Svenskt jordbruk ligger nämligen i absolut framkant när det gäller att producera livsmedel på ett hållbart sätt. För miljöns skull är det därför viktigt att stärka konkurrenskraften för hela det svenska jordbruket. Det gör tyvärr inte regeringen.

I stället för att göra insatser som stärker och utvecklar såväl det konventionella som det ekologiska jordbruket i Sverige väljer regeringen att ge den ekologiska produktionen en särställning. Det tycker vi moderater är fel. Det finns miljömässiga för- och nackdelar med såväl konventionell som ekologisk produktion. Därför bör politiken inte favorisera den ena eller den andra produktionsmetoden, vilket regeringen dessvärre gör genom särskilda mål för både produktion och konsumtion av ekologiska produkter. Den 26 april fattade regeringen också beslut om att ge Jordbruksverket ett nytt särskilt uppdrag att verka för just den ekologiska produktionen; för detta uppdrag har regeringen anslagit 50 miljoner kronor.

Vi moderater anser att konsumenternas efterfrågan ska styra vad som produceras. Det är en uppfattning som delas av en majoritet i Sveriges riksdag som i fjol riktade följande tillkännagivande till regeringen: ”Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att svensk livsmedelsproduktion ska styras av konsumenternas efterfrågan och inte av politiskt bestämda kvantitativa mål för konsumtion och produktion kopplade till specifika produktionsformer.” Det är minst sagt anmärkningsvärt att regeringen agerar i strid med vad riksdagen beslutat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Anser statsrådet att regeringens särskilda mål för och riktade stöd och insatser till ekologisk produktion är förenligt med riksdagens tillkännagivande eller agerar regeringen medvetet i strid med riksdagens beslut?