Fråga 2017/18:1237 Regeringen och SJ

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

När staten äger bolag ska det ske med långsiktighet, öppenhet, ansvarsfullhet och höga krav på tydliga principer som måste efterlevas och följas upp kontinuerligt. Regeringen har sedan 2014 kontinuerligt plockat ut stora belopp i utdelning ur SJ.

År 2015 beslutade exempelvis regeringen att ta ut 1,7 miljarder kronor från SJ, samtidigt som det samma år skedde en utdelning på 230 miljoner kronor. Med två ytterligare uttag på 188 miljoner kronor 2016 och 260 miljoner kronor 2017 har regeringen sammanlagt tagit ut över 2 miljarder kronor ur SJ, vilket är ett väldigt högt belopp jämfört med perioden 2007–2014, då det under alliansregeringen sammantaget gjordes utdelningar på 985 miljoner ur SJ under sju års tid.

Närings- och innovationsministern har i en intervju med Dagens industri skyllt ifrån sig på den tidigare alliansregeringen med att ”vi följer de ekonomiska mål som Moderaterna satte”. Regeringen har suttit i fyra år och har haft all tid och möjlighet att förändra målen. Nu är det hög tid att regeringen tar ansvar för sin egen politik. 

Därför vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Menar ministern att regeringen inte har möjlighet att styra bolaget med egna ägardirektiv där ekonomiska mål ingår?