av Camilla Waltersson Grönvall (M)
till Socialminister Annika Strandhäll (S)
Tidningen Aftonbladet rapporterar om att vården skriker efter personal samtidigt som 40 000 sjuksköterskor har lämnat landstingen. Det är utbildade sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor som har sökt sig till andra arbetsgivare.
Detta samtidigt som över 100 000 människor står i vårdköer. Vårdköerna för att få ens operation eller behandling inom specialistvården har fördubblats på bara tre år. Antalet barn som väntat över en månad på insats från barn- och ungdomspsykiatrin har mer än tredubblats. Det är tydligt att den svenska hälso- och sjukvården står inför en nationell kris.
Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, menar att det i dag dör patienter för att det saknas specialistsjuksköterskor. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting dör ca 1 400 patienter i samband med sjukhusvård årligen – i genomsnitt fyra patienter varje dygn.
Bristen på sjuksköterskor handlar inte om att det finns för få utbildade. I stället är det oförmågan att skapa rimliga arbetsmiljöer och attraktiva arbetsvillkor som gör att många inom vården medvetet väljer att avsluta sin anställning.
Patienter väntar på grund av detta alldeles för länge på vård. Det skapar lidande, och patienters tillstånd kan förvärras.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:
Vad avser regeringen och ministern att göra för att vården dels ska kunna behålla de sjuksköterskor som är anställda i dag och dels kunna rekrytera fler sjuksköterskor så att inte fler patienter behöver drabbas?