Fråga 2017/18:122 BUP-åtgärder och vårdgarantin

av Saila Quicklund (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Bara ett landsting klarar i dagsläget av den förstärkta vårdgarantin gällande en första bedömning hos BUP inom 30 dagar. Jag delar inställningen att detta är oacceptabelt.

Allt fler samtal kretsar numera kring psykisk ohälsa, och vi upplever nu hur problemen med just psykisk ohälsa kryper allt längre ned i åldrarna. Dock har tillgängligheten försämrats. Fram till 2014 utgick ett prestationsbaserat statsbidrag till dem som klarade av att leverera enligt den förstärkta vårdgarantin. Skälet till borttagandet var då att det var alltför hög prio på det första besöket och alltför låg på den uppföljande vården.

Dock är ett första samtal enligt mig en första utsträckt hand för barn och unga som dras med exempelvis psykisk ohälsa eller självmordstankar. Att kunna göra en första bedömning är här livsviktigt. Aktörer som Bris menar att ersättningen snarast bör återinföras, inte minst med tanke på att resultaten så snabbt har försämrats efter att ersättningen försvann.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att fler landsting ska klara av den förstärkta vårdgarantin avseende första bedömning hos BUP?