Fråga 2017/18:1216 Befintliga förnybara energikällor

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Sverige är mitt uppe i en samhällspolitisk omställning där vi ska gå från en fossilberoende ekonomi till en hållbarhetsekonomi. Det kommer kräva mycket jobb, och ambitionerna är högt ställda. Riksdagen klubbade därför igenom ett klimatpolitiskt ramverk som sju av åtta partier stod bakom. I detta ramverk förband vi oss till att kraftigt sänka utsläppen för att till sist vara helt koldioxidneutrala.

För att klara den här omställningen måste alla sektorer vara med. Energisektorn är en självklar sådan där vi måste börja använda mer förnybara källor som vind, sol och vatten snarare än olja och gas. Det är därför märkligt att den nu 20 år gamla ellagen inte blivit uppdaterad för att låta småskaliga vindkraftverk kunna bidra mer till omställningen.

När ellagen skrevs för över 20 år sedan var avsikten att mindre vindkraftverk som drivs av lantbrukare, ekonomiska föreningar och mindre bolag skulle befrias från inmatningsavgifter till näten. På den tiden byggdes det verk med en effekt på i storleksordningen 600–850 kilowatt. Dessa verk producerade ca 1 000–1 500 megawattimmar/år. Det sattes då en gräns på en effekt på 1 500 kilowatt som befrielse från inmatningsavgifter. Befrielsen var således dubbelt mot vad som byggdes på den tiden. Under 20 år har utvecklingen gått framåt och i dag producerar de flesta vindkraftverk en effekt på 2–4 megawatt med en årsproduktion på 5–9 gigawattimmar/år.

Dessa verk har då anpassat sig till ellagen och ställt ned produktionen så att effekten inte överstiger det som ellagen säger på 1 500 kilowatt. Detta bara för att inmatningstarifferna är så höga när man passerar 1 500 kilowatt att det inte lönar sig att producera mer.

Staten subventionerar i dag utbyggnaden av solceller men en justering av vindkraftverken har inte skett.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att alla förnybara energikällor, även befintliga vindkraftverk, kan bidra till omställningen till en hållbarhetsekonomi till exempel genom att uppdatera ellagens begränsningar för småskalig vindkraft så att högre effekt kan uppnås?