Fråga 2017/18:1203 Situationen för kvinnor och barn i irakiska flyktingläger

av Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Amnesty International har nyligen larmat om hur kvinnor och barn i flyktingläger i Irak blir kollektivt bestraffade genom släktband eller kopplingar till män som varit involverade i Daish/IS. I flera fall har det också handlat om män som enbart flytt områden där terrororganisationen är stark, som tvingats arbeta för terrororganisationen mot sin vilja eller som haft liknande namn som eftersökta soldater. I en rapport beskrivs hur kvinnorna nekas nödhjälp och tillgång till mat och vatten och dessutom om grova sexuella övergrepp i utbyte mot pengar och humanitär hjälp. Man har också svårighet att få nödvändiga id-handlingar eller andra dokument.

Säkerhetsläget och den humanitära situationen i Irak är allvarlig. Regionen är en av de mest instabila i världen och miljoner människor är på flykt. Flickor och kvinnor utsätts för ett omfattande och grovt våld. Det gäller inte minst inom Daish/IS, där flickor och kvinnor i stor omfattning blivit offer för människohandel, tvångsäktenskap och rent slaveri.

FN:s säkerhetsråd har antagit en rad resolutioner som behandlar sexuellt våld, däribland resolution 1820 som bland annat kräver att sexuellt våld upphör i konflikter och slår fast att våldtäkt kan utgöra ett krigsbrott. Utrikesministern har själv varit mycket engagerad i frågan, inte minst under tiden som FN:s särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i krig och konflikter och har därför god kännedom om att utvecklingen, trots vackra ord, är dyster.

De män och kvinnor som begått krigsbrott i Daish/IS namn ska naturligtvis ställas inför rätta. Men att kvinnor och barn på lösa grunder faller offer för ytterligare våld i flyktinglägren är inte acceptabelt. Ett flyktingläger ska vara en plats som tillfälligt erbjuder ett skydd från våld och lidande, inte motsatsen.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

Vad avser ministern att göra inom EU och FN för att säkerställa att alla kvinnor och barn får den hjälp och det skydd de behöver i det internationella hjälparbetet i enlighet med resolution 1820 och övriga FN-resolutioner på området?