av Lars Beckman (M)
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
De statligt ägda fastighetsbolagen har genomfört en markinventering under 2016 där markreserver som ses som lämpliga för bostadsbyggande har identifierats. För snart åtta månader sedan presenterade bostadsminister Peter Eriksson och ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson Akademiska Hus planer på att bygga 28 000 nya bostäder fram till år 2026. Regeringens företrädare sa att inom fyra år kommer mer än 11 000 studentbostäder att stå färdiga tack vare det arbete som nu påbörjats. Fram till 2021 planerar Akademiska Hus för mer än 11 000 studentbostäder, varav 6 400 byggs i bolagets regi. Ytterligare 10 000 planeras mellan 2021 och 2026, varav Akademiska Hus kommer att stå för ungefär hälften.
Utöver studentbostäderna bedömer Akademiska Hus att bolaget har en potential att bidra med mark för 7 000 vanliga bostäder. Detaljplaneprocess har enligt Akademiska Hus inletts på några ställen, och ambitionen är att avyttra marken till bostadsaktörer.
Signaler finns om att statliga Akademiska Hus egen mark som lämpar sig för studentbostäder inte säljs till andra aktörer trots att marken inte är strategiskt viktig för lärosätenas utveckling. Agerandet – om det stämmer – riskerar att hämma utvecklingen av våra lärosäten. I förlängningen riskerar detta att hindra Akademiska Hus från att bidra till målet att stärka Sverige som kunskapsnation.
Mot bakgrund av detta och vikten av en öppen och transparent försäljningsprocess, uppmärksammad prisstegring på mark för bostäder och vikten av en fungerande konkurrens på bygg- och fastighetsmarknaden är min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson:
Avser statsrådet att påskynda processen för att mer mark ska säljas så att fler bostäder kan byggas?