Fråga 2017/18:1195 Skriftliga avtal vid försäljning av lotter vid telefonförsäljning

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I en intervju i Aftonbladet Sport om en känd svensk fotbollsspelares delägarskap i ett spelbolag säger statsrådet Shekarabi:

”Jag känner besvikelse. Det här är en människa som inspirerar miljoner människor i hela världen men som nu vägrar ta ansvar för sitt eget agerande och istället hänvisar han till en annan aktör”, säger Shekarabi och fortsätter:

”Jag har haft ansvar för den här frågan i tre och ett halvt år och mött massor av människor som råkat riktigt illa ut, som fastnat i missbruk. Riktiga människor av kött och blod. Det beror delvis på de bolag som agerar aggressivt och som står utanför svensk lagstiftning, det här väcker en stor besvikelse. Han borde, precis som riksdagspartierna, lyssna på de utsatta.”

Socialdemokratiska partiet, som Shekarabi är medlem i och regeringsföreträdare för, bedriver en omfattande försäljning av lotter, och SVT har i ett inslag visat att det handlar om intäkter på tiotals miljoner årligen från lotteriet till det socialdemokratiska partiet, så tonläget är väldigt högt från statsrådet mot den bakgrunden.

Regeringen avser att lägga fram en proposition till Sveriges riksdag där krav på skriftliga avtal ska införas vid telefonförsäljning. För detta finns det ett betydande stöd i riksdagen, men regeringen avser även att undanta just försäljning av lotter på telefon från kravet på skriftliga avtal.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Är statsrådet och regeringen beredda att införa krav på skriftliga avtal även vid försäljning av lotter vid telefonförsäljning?