av Eva Lohman (M)
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Varje natt kopplas 200 personer som ringer larmnumret 112 till jourhavande präst, en tjänst som garanteras absolut tystnadsplikt, vilket gör att samtalet inte avlyssnas. I takt med att samtalen ökar har även Svenska kyrkan, som tillhandahåller tjänsten, professionaliserat sin medverkan. Det är även Svenska kyrkan som betalar tjänsten, vilket få rimligen känner till. Som exempel betalar Växjö stift årligen 210 000 kronor. Till det kommer även lönekostnaden för det nattarbete som prästen utför.
Detta är något att välkomna. Det civila samhällets aktörer såsom kyrkan ställer upp med sina tjänster, vilket gör dem vill ett oerhört viktigt komplement till det offentligas åtaganden. Dock har den utredning som har utrett den statliga alarmeringen skapat oro. De tidigare farhågorna om att tjänsten jourhavande präst ska upphöra är borta, då regeringen var tydlig om det i sina direktiv. Dock föreslår utredningen att avgiften från såväl Svenska kyrkan som Sjöräddningssällskapet, en annan del av civilsamhällets aktörer, ska höjas.
Svenska kyrkan finansieras av kyrkoavgiften, medan Sjöräddningssällskapet baserar en stor del av sin finansiering på privata donationer. Något besked om hur mycket mer som Sjöräddningssällskapet ska betala ges inte i utredningen. På detta sätt riskerar man att utarma förutsättningarna för civilsamhällets aktörer.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Hur avser ministern att agera för att civilsamhällets aktörer inte ska drabbas negativt av förslag likt det som den statliga alarmeringsutredningen lägger fram?