Fråga 2017/18:1182 Jordbruksstödet

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Att vara företagare betyder att man har en idé och en dröm som förverkligas i en verksamhet.

Företagare drivs av entreprenörskap, inte minst på landsbygden, där uppfinningsrikedomen är hög. En levande och hållbar landsbygd är beroende av människor som upprätthåller entreprenörskap och framtidstro. Grunden i företagandet på landsbygden är lantbruken, och med dagens lantbrukspolitik är verksamheten beroende av de statliga jordbruksstöden, som i dag betalas ut av länsstyrelserna.

Jordbruksstöden har under de senaste åren omgärdats av problem med utbetalningarna, vilket i slutändan drabbar företagarna, vars räkningar och utgifter inte går att skjuta på framtiden. Upsala Nya Tidning rapporterade den 12 april i år om hur de uppländska lantbrukarna fått vänta oacceptabelt länge på sina stöd. I slutet av förra året var det runt 600 företagare som inte fått hela eller delar av sina jordbruksstöd utbetalade.

Regeringen har nyligen lagt en landsbygdsproposition på riksdagens bord, och i pressmeddelandet från Regeringskansliet går det att läsa: ”Riktningen på landsbygdspolitiken innebär ett tydligt fokus på att skapa förutsättningar för landsbygderna att utvecklas.” Hanteringen av jordbruksstöden visar att det finns förbättringspotential när det gäller att få målsättningen i landsbygdspolitiken att marschera i takt med verkligheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att länsstyrelserna betalar ut jordbruksstöden i tid?