Fråga 2017/18:1179 Kemvapenattack i Douma

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Enligt rapporter från den rebellvänliga organisationen Vita Hjälmarna har en kemvapenattack ägt rum i syriska Douma som ligger i östra Ghouta. Uppgifterna är naturligtvis fruktansvärda och mycket oroväckande, men det finns i dag flertalet frågetecken som är värda att undersöka för att förhindra en ytterligare eskalering av våldet i landet.

Douma styrs i dag främst av rebellgruppen Jaysh al-Islam som är en sunniislamistisk och delvis salafistisk grupp som tidigare samarbetat med bland annat al-Qaida. Staden är det enda området i östra Ghouta som fortfarande kontrolleras av rebeller och kan knappast anses som särskilt viktigt för den syriska regimen att kontrollera. Jaysh al-Islam har dessutom bara dagar före den påstådda attacken ingått ett avtal med regimen om att evakuera kvarvarande rebeller till ett annat rebellkontrollerat område i norra Syrien för att förhindra ytterligare våldsamheter. Rent strategiskt vore det ur signalpolitiskt syfte därför mycket märkligt med en kemvapenattack i detta skede, då det bara handlar om dagar eller max någon vecka innan rebellerna lämnat området.

Följden av dessa rapporter har resulterat i hot om väpnade angrepp mot Syrien från såväl USA som Frankrike. Ryssland har kontrat med att ingen kemvapenattack ägt rum efter att de själva säger sig ha gjort en undersökning, och Kina har varnat USA om att militära hot eller angrepp kan leda till allvarliga konsekvenser. Allt detta skedde bara dagar efter att israeliska missiler som träffat en syrisk flygbas dödade ett antal iranska soldater, vilket trappat upp tonen mellan Israel och Syrien.

Utvecklingen är med andra ord just nu mycket oroväckande. Svensk diplomati är kanske mer än någonsin viktig för att förhindra en ytterligare upptrappning av kriget. Världshälsoorganisationen WHO har begärt obegränsat tillträde till Douma, och på senare tid har det framkommit att såväl Ryssland som USA varit positivt inställda till att utreda attacken vidare. Möjligheten till att få ett brett stöd för en utredning inom FN:s säkerhetsråd torde vara mycket goda inför den diskussion som väntas i rådet. Glädjande nog har utrikesminister Margot Wallström även uttalat stöd för något liknande.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att verka för en FN-ledd utredning kring den påstådda kemvapenattacken eller vilken typ av handling önskar hon se, och vad avser ministern att bidra med för att konflikten inte ska eskalera ytterligare?