Fråga 2017/18:1176 Omlokalisering av myndigheter

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har sedan 2017 påbörjat en omlokalisering av myndigheter under parollen ”hela Sverige ska leva”. Dock har många av de planerade flyttarna inneburit kompetenstapp, då personal som arbetat på myndigheterna inte har velat flytta med till den nya orten. Detta har lett till att viktigt arbete fördröjts när myndigheter har tvingats nyrekrytera och bygga upp sin verksamhet på nytt. Nu är det dags igen: I januari gavs beskedet att Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll) och MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) ska omlokaliseras från Stockholm till Borås respektive Malmö.

I båda dessa fall saknas en genomarbetad konsekvensanalys av omlokaliseringarna. För att täcka upp sitt förväntade kompetensbortfall, när personal redan nu har börjat säga upp sig, har exempelvis Swedac begärt närmare 130 miljoner kronor i extra anslag av regeringen, och myndigheten varnar för ”förödande konsekvenser” på grund av omlokaliseringen. För Swedac kan flytten till Borås innebära dubbla lönekostnader under lång tid, höjda avgifter med 40 procent om regeringen inte skjuter till extra anslag och att Sverige redan nästa år kan bli utan nationellt ackrediteringsorgan, som svenska företag i hög grad är beroende av för sin export och handel.

Även flytten av MTM till Malmö har stött på problem. MTM:s uppdrag är bland annat att producera lättläst studiematerial för människor med synnedsättning och funktionshinder, men få av myndighetens medarbetare är villiga att flytta till Malmö, och kunskapen om produktionen av lättläst material riskerar att drabbas svårt vid en flytt. Det finns i dag få experter på så kallad taktil läsning, böcker som läses genom beröring, vilket får till följd att en omlokalisering får negativa konsekvenser för utvecklingen av bilderböcker. Regeringen har före beslutet att omlokalisera MTM inte heller genomfört en analys av flytten, vilket Riksrevisionen menar alltid ska göras.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka positiva effekter menar statsrådet att omlokaliseringen av Swedac och MTM för med sig?