Fråga 2017/18:116 Uttalanden från Sveriges ambassadör på Island

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De senaste dagarna har det med all önskvärd tydlighet framgått att Sverige har en ambassadör i vårt nordiska grannland Island som mer verkar fly än företräda Sverige och svenska intressen. Att ambassadören säger att han inte tänker åka hem till Sverige på länge och att planen är att inte alls åka tillbaka under de tre fyra åren på Island får väl ändå ses som ett tecken på detta. Till detta kommer uttalanden om risk för diktatur i Sverige.

Detta kan knappast uppfattas som uttalanden från en ambassadör för Sverige utan snarare som personliga uttalanden. Men för Sveriges utrikesminister och regering kan det inte vara förenligt med Sveriges intressen att utnämna en ambassadör som så uppenbart markerar avstånd gentemot det land han ska företräda.

Om ambassadören inte avser att återvända till Sverige får väl regeringen i så fall säkra att han gör detta. Det kan enklast ske genom att återkalla utnämningen av Sveriges ambassadör på Island. Som privatperson är det självklart ett fritt val att inte ta kontakt med vare sig regeringen eller vårt land.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är ministern beredd att återkalla uppdraget för ambassadör Juholt med hänvisning till det uppenbara ointresse som han uttryckt för kontakt med Sverige eller att vidta andra åtgärder med anledning av de uttalanden som gjorts av den som regeringen utsett att företräda Sverige?