Fråga 2017/18:1146 Systembolagets behandling av småskaliga producenter

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I Sverige finns det ett stort antal småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker. Produkterna är ett hantverk som ofta håller internationellt hög kvalitet och präglas av den region där de tillverkas. De är en del av den svenska mat- och dryckeskulturen.

Men att driva ett företag som är beroende av ett statligt monopol för att kunna nå ut med sina produkter till konsumenter är inte alltid en dans på rosor. I delar av landet har småskaliga producenter rapporterat att Systembolaget har avvisat deras offerter med motiveringen att partierna är för små för att motivera arbetsinsatsen som krävs, både av Systembolaget och av producenten, för att flaskorna ska upp på hyllorna i monopolets butiker. Motiveringen är minst sagt luddig och godtycklig.

På systembolaget.se finns det information om det lokala småskaliga sortimentet. Där går det bland annat att läsa: ”Sortimentet lokalt och småskaligt skapar också möjligheter för de företag som tillverkar dryck i mindre skala att nå ut. De får tillgång till Systembolagets infrastruktur som försäljningskanal och möjlighet att skala upp sin försäljning i takt med att efterfrågan på produkterna ökar.” Det positiva budskapet stämmer inte överens med den bild som vissa småskaliga producenter ger.

Vi ska uppmuntra alla former av företagande i alla delar av landet, oavsett bransch. Om vi menar allvar med att hela landet ska leva kan vi inte motarbeta en växande bransch som skapar jobb och tillväxt på landsbygden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Systembolaget inte ska hindra möjligheterna för små producenter av alkoholhaltiga drycker att sälja sina produkter?