av Cecilia Widegren (M)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Tullverkets budgetunderlag för de kommande åren har överlämnats till regeringen. Tullen har under ett flertal år signalerat att behov och utmaningar överskrider ramarna och det som regeringen hittills har presenterat, vilket leder till att myndigheten kanske inte kommer att leva upp till sina utökade uppdrag. Så äntligen kom en anslagsförstärkning för detta år, som gör att kärnverksamheten, gränskontrollverksamheten, stärks. Trots detta, skriver Tullverket, blir det inte fler årsarbetskrafter år 2019 än år 2013. Trots ändrade förutsättningar!
I budgetunderlaget till regeringen av den 13 mars 2018 framgår därför att myndigheten kommer att behöva ytterligare resurser. Behovet av kontroller ökar i och med att myndigheten får tillgång till alltmer avancerade analyssystem, och för att kunna förstärka tullkontrollerna vid gränserna i syfte att stoppa smugglingen av bland annat narkotika och vapen och för att bekämpa fusk i varuflödet behöver Tullverket ytterligare medel.
Digitaliseringen medför samtidigt både möjligheter och utmaningar. Tullverket möter sina utmaningar genom att först och främst digitalisera såväl interna som externa informationsflöden. Tullverkets nya it-system hanterar ärenden digitalt från start till mål och förbättrar såväl analys- och selekteringsförmågan som klarerings- och brottsutredningsförmågan.
Även brexit, arbetet med civilt försvar och andra tillkommande uppgifter ökar volymen av varor och gör att Tullverket även fortsatt behöver resurser för att de ska kunna fullfölja sitt uppdrag.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta redan i vårpropositionen för att Tullverket inte ska stagnera, då antalet årsarbetskrafter år 2019 kommer att vara detsamma som år 2013, trots nya ökade krav och utmaningar i fullgörandet av sitt uppdrag?