Fråga 2017/18:1134 Väg 940 – ny Onsalaväg

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Frågan om en ny dragning av väg 940, den så kallade Onsalavägen, som förbinder de södra och östra delarna av Onsalahalvön med Kungsbacka och E6, har varit aktuell sedan mitten av 1950-talet. Efter många års arbete och upprepade överklaganden har den kommit så långt att det sedan hösten 2016 finns vägplaner som är kompletta och fastslagna.

Den 11 januari i år fattade regeringen beslut om att avslå de överklaganden som kommit in gällande etappen E6–Forsbäck. Den nya dragningen är i två etapper, och det är knappast meningsfullt att påbörja ett arbete med att färdigställa den kortare sträcka som i huvudsak följer nuvarande väg utan motsvarande beslut gällande resterande delen, Rösan–Forsbäck, det vill säga merparten av vägen och den del som innebär en helt ny sträckning förbi de tätbefolkade områdena längs den nuvarande vägen.

Undertecknad har vid två tidigare tillfällen frågat ansvariga statsråd om regeringens beslut angående väg 940, och därför aktualiserar jag frågorna som tidigare ställts i ärendet.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är:

 

Vilka är de återstående oklarheter som sedan det senaste beskedet behöver klaras ut innan regeringen kan fatta beslut som innebär att Onsalavägen kan färdigställas i hela sin sträckning från Rösan till E6 via Forsbäck?