Fråga 2017/18:1126 Effektivitet och kvalitet i klimatpolitiken

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Inom bistånds- och utvecklingspolitiken diskuteras ofta effektivitet och kvalitet. Det handlar om att med begränsade resurser arbeta för att nå de utsatta målen och göra så stor skillnad som möjligt även om situationer kan vara komplexa, ta lång tid och vara politiskt besvärliga. I klimatpolitiken diskuteras detta inte alls på samma sätt.

I Sverige är vi tack vare stor samsyn brett politiskt överens om målen för klimatpolitiken. Det finns också bred samsyn för en del av åtgärderna för att nå målen, men det finns politiska skillnader i synen på vilka åtgärder som är mest effektiva och som ger bäst effekt. Här finns stora möjligheter att diskutera kvalitet och effektivitet när vi politiskt beslutar, mäter och följer upp vidtagna åtgärder. Kvalitet och effektivitet, att de politiska förslagen verkligen gör skillnad och har rätt effekt, är mycket viktigt för förtroendet för den förda klimatpolitiken.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt avser statsrådet att arbeta för att effektivitet och kvalitet vad gäller föreslagna klimatpolitiska åtgärder ska bli ännu tydligare?