Fråga 2017/18:1123 Bedömningar av hastighetsbestämmelser

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Inom ramen för 3 kap. 15 § trafikförordningen är bilförare skyldiga att påvisa varsamhet i vissa områden för att inte skapa faror i trafiken. Enligt Trafikverket är det särskilt angeläget vid till exempel skolor och bostadsområden. Tillämpningen av denna varsamhetsregel lämnar dock ett stort tolkningsutrymme för myndigheter att själva genomföra subjektiva bedömningar av tillämpningen av hastighetsbegränsningar. Det kan medföra att hastigheten på vägar som till och med kantas av skolor kan ligga på exempelvis 70 kilometer. 

Ett fall som kan belysa detta problem är att en rad personer i Rudskoga arbetat för att sänka hastigheten på väg 597 förbi Gunnebacka skola i Kristinehamns kommun. För närvarande ligger hastighetsbegränsningen på 70 kilometer men med tanke på skolan uttrycktes en önskan om att sänka hastigheten till 30 kilometer. Det är för övrigt den enda skolan i Kristinehamns kommun som inte har 30 kilometer som högsta tillåtna hastighet förbi en skola. Det bedöms passera ca 200 fordon per dygn på vägen förbi skolan.

Efter en dialog med kommunen gjordes en hemställan till Länsstyrelsen i Värmland om att sänka hastigheten förbi skolan till 30 kilometer. Skälet är att många barn också cyklar eller går över väg 597 till eller från skolan samt att fordonen ofta passerar med hög hastighet. Denna ansökan avslogs dock av länsstyrelsen efter inrådan från Trafikverket Region väst med motiveringen att trafikanterna torde vara välbekanta med lokala förhållanden. Länsstyrelsens beslut överklagades sedan till Transportstyrelsen som avslog hemställan med en liknande motivering. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Anser statsrådet att det finns skäl att se över tillämpningen av varsamhetsregler i trafikförordningen i syfte införa en mer restriktiv hastighetsbegränsning vid skolor?