Fråga 2017/18:1122 En sammanhållen forskningsagenda för undervattensteknologi

av Pål Jonson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige har en stark ställning inom området undervattensteknologi. Det finns en rad statliga och kommersiella aktörer som är verksamma inom detta område och som levererar tjänster, plattformar och system av yttersta världsklass.

Regeringen har tidigare presenterat en svensk maritim strategi för miljö, jobb och människor. Syftet med strategin är att främja de maritima näringarna. Strategins vision är konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra till ökad sysselsättning, minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö. Målet är att strategin ska peka ut riktningen och utgöra en plattform för fortsatt utveckling och samverkan genom dialog och kunskapsutbyte.

Undervattensteknologi är en viktig komponent inom det maritima området och kan bidra till samhällsnyttor och till att stödja Förenta nationers Agenda 2030 genom ökad förståelse för tillståndet i haven ur ett miljö- och klimatperspektiv samt bidra till ett hållbart nyttjande av haven i form av blå energi och havsbruk. Till detta ska läggas att undervattensteknik bidrar till försvar och säkerhet samt att undervattensförmågan är ett utpekat väsentligt säkerhetsintresse.

Utmaningen på detta område är dock att de statliga och kommersiella aktörerna är relativt fragmenterade, vilket försvårar förutsättningarna för att få ett effektivt sampel mellan myndigheter, institutioner och företag inom ramen för trippelhelixmodellen. Vidare saknas det alltjämt ett sammanhållet svenskt forskningsprogram på området. Undervattensteknologi är till exempel ännu inte ett utpekat område inom ramen för de strategiska innovationsområden som Vinnova har sjösatt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att i linje med den maritima strategin verka för att ett sammanhållet forskningsprogram etableras för undervattensområdet i syfte att stimulera innovation och främja de maritima näringarnas konkurrenskraft på området?