Fråga 2017/18:112 Samarbete mellan polis och militär

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Biskopsgården, Tjärna Ängar – listan över antalet utanförskapsområden i Sverige kan göras lång. Dessa områden utmärks av hög arbetslöshet, av högt bidragsberoende och framför allt av hög brottslighet. Under lång tid har kriminaliteten vunnit mark och rättsväsendet trätt tillbaka. De som får betala priset för denna utveckling är givetvis främst invånarna som bor i dessa områden.

Uppgiften att stoppa denna utveckling ligger primärt på polisen. Men Polismyndigheten befinner sig just nu i en krävande omorganisation som utsätter myndigheten för stora påfrestningar. Missnöjet bland de anställda är stort, och historiskt många har valt att sluta till följd av deras ansträngda arbetssituation. Myndigheten går på knäna samtidigt som kriminaliteten breder ut sig. Situationen är ohållbar.

För att avlasta polisen och stoppa kriminalitetens utbredning skulle militären, under polisens ledning, kunna utföra vissa polisiära uppgifter. Exempel på sådana uppgifter skulle kunna vara bevakning och upprätthållande av allmän ordning. Såväl militärpolisen som FN-utbildad militär är tränade för liknande uppgifter, fast under andra omständigheter och arbetsförhållanden. Med kompletterande polisiär utbildning skulle de således vara lämpade för liknande uppgifter i Sverige. Det är dock viktigt att återigen understryka att det alltid är polisen som ska leda verksamheten.

Vårt grannland Danmark har valt att låta polis och militär samarbeta. I september i år har de första av flera danska militärer genomgått en kortare polisiär utbildning med inriktning på i första hand gränskontroll och bevakningsuppdrag – allt för att avlasta polisen som är hårt belastad av gängkriminaliteten i landet.

Ett samarbete mellan polis och militär är dock självfallet inte på något sätt ett alternativ till det självklara faktum att vi behöver fler poliser i Sverige och att de behöver få bättre betalt och bättre arbetsvillkor. Men i vissa exceptionella situationer behöver de även hjälp och stöd från andra delar av samhället. Detta stöd behövs så snart som möjligt. Alla samhällets resurser behöver mobiliseras för att bekämpa den växande kriminaliteten. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att militär under polisens ledning ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter i syfte att lindra polisens i dagsläget väldigt ansträngda arbetssituation i vissa delar och områden av landet?